Lustracja kin miejscowych
Wczoraj w godzinach przedpołudniowych komisja lustracyjna badała stan kin miejscowych. W skład komisji wchodzili p.p. inż. Pinno, inż. Braun, Przyjałkowski prezes straży, Małecki, Karsch i funkcjonariusz p. p.
Jak się dowiadujemy komisja stwierdziła, że najmniej bezpieczeństwa na wypadek pożaru przedstawiają kino-teatry „Czary” i „Odeon”.
Ziemia Radomska nr 199, 24 grudnia 1930
Złośliwość
Gertruda Goniewicz – Mickiewicza 16, złożyła w komisarjacie pp. skargę, że w dniu 16 bm. Mikołaj Tadeszwil – Wesoła 17, wszedł na strych jej domu, gdzie rozmyślnie połączył antenę radjową z ziemią, wskutek czego nastąpiło spięcie, powodując uszkodzenie jej aparatu radjowego.
Ziemia Radomska nr 293, 22 grudnia 1931
Zabójstwo
W czasie libacji w mieszkaniu Jana Michalaka w Garbatce, pow. kozienickiego, przyszło do krwawej bójki pomiędzy niejakim Janem Czajką a Szostakiem, gajowym lasów państwowych.
Szostak, raniony nożem w plecy, dobył rewolweru i strzeliwszy do Czajki, położył go trupem na miejscu. Zabójca został aresztowany.
Ziemia Radomska nr 283, 10 grudnia 1932
Rady przedświąteczne
Nie każdego będzie stać na kupno słodyczy i przysmaków, a nie może być świąt bez piernika i maku. Podając rady, szukamy dostępnego wyjścia dla wszystkich.
Przepis piernika był podany przez Radjo w roku zeszłym: cukru, miodu i śmietany niegęstej po 1 szklance, 1 jajko, 2 łyżeczki korzeni, 1 łyżeczka sody, mąki 2-3 szklanki, wyrobić na niesztywne ciasto i postawić na dobę, na drugi dzień piec w gorącym w piecu.
Ciasteczka doskonałe robione przez maszynkę do mięsa i foremkę dopasowaną.
Pół kilo mąki pszennej, 20 dk. kartoflanej, 20 dk. cukru pudru, 25 dk. masła świeżego, 1-2 jajka do zagniecenia i wanilja.
Tort makowy 2 filiżanki maku sparzyć, przepuścić kilka razy przez maszynkę, ucierać w misce, dodając po jednem 10 żółtek i półtorej filiżanki cukru. W czasie ucierania dodać jedną czwartą laski wanilji, kilka utłuczonych gorzkich migdałów, skórkę utartą z jednej cytryny. Gdy wszystko jest dobrze utarte dać pianę z 10 białek, garść tartej przesianej bułeczki i wlać we tortownicę wysmarowaną masłem, wysypaną sucharkiem i wstawić do gorącego pieca.
Po wyjęciu może być polukrowany lub osypany cukrem waniljowym.
Ziemia Radomska nr 291, 20 grudnia 1932
Wytrwały piechur
Zgłosił się do naszej redakcji członek Ż. K. S. „Makabi” ze Słonima p. Dawid Giber, który dn. 13-go lipca b. r. wyruszył w podróż okrężną dookoła Polski.
- Giber przebył dotychczas 6 tys. klm. jak stwierdzają te poświadczenia różnych instytucyj i władz, gdzie melduje swe przybycie.
Za naszem pośrednictwem p. Giber przysyła pozdrowienie wszystkim klubom „Makabi”, oraz składa serdeczne podziękowanie radomskiej organizacji Brit Trumpeldor za przyjęcie.
Dzielny sportowiec z Radomia udaje się obecnie do Warszawy.
Ziemia Radomska nr 296, 28 grudnia 1932
Słodka kradzież
Z samochodu ciężarowego w czasie postoju przy ul. Szpitalnej, na szkodę Fiszla Porlgorycha zam. w Słomnikach, pow. miechowskiego, skradli nieznani sprawcy skrzynię zawierającą 60 kg. Czekolady f. „Suchard”, wartości 250 złotych.
Ziemia Radomska nr 296, 28 grudnia 1932
Ferje zimowe w szkołach
Dla uchronienia młodzieży szkolnej przed trudnościami, a często i niebezpieczeństwem, na jakie mogłaby być narażona z powodu wyjazdu na ferje zimowe w dniu rozpoczęcia ogólnego ruchu przedświątecznego na kolejach, minister Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego zarządził rozpoczęcie feryj zimowych już w piątek dnia 21-go b. m. po skończonych lekcjach. Ferje zakończone zostaną w poniedziałek dnia 14-go stycznia 1935 r. Nauka szkolna rozpocznie się więc po ferjach we wtorek dnia 15-go stycznia 1935 r.
Ziemia Radomska nr 287, 15 grudnia 1934
Podarki gwiazdkowe, przez najbliższe osoby własnoręcznie przygotowane, posiadają specjalny urok. Zaliczamy do nich zwłaszcza własnego wyrobu pieczywo, które wśród darów świątecznych szczytne może zając miejsce o ile się uda, znakomicie smakuje i dobrze każdemu służy. Doświadczone gospodynie używają stale w tym celu D-ra Oetkera proszku do pieczenia „Backin”, który gwarantuje nie tylko udanie się każdego pieczywa, lecz przygotowane podług przepisów D-ra Oetkera placki i ciastka smakują przepysznie i służą każdemu, a są przytem bardzo tanie.
Ziemia Radomska nr 297, 15 grudnia 1934