- Pakowarka próżniowa rozwiązaniem problemu z marnowaniem żywności
- Pakowanie próżniowe wymaga użycia specjalnych worków
- Przygotowanie produktów spożywczych do pakowania próżniowego
- Dlaczego warto zaopatrzyć się w pakowarki próżniowe?
Pakowarki próżniowe, piły elektryczne do kości czy wilki do mięsa to urządzenia przydatne również w restauracjach i sklepach spożywczych. Wykonane ze stali nierdzewnej sprzęty są łatwe w obsłudze i czyszczeniu, dzięki czemu znacznie przyspieszają pracę poszczególnych pracowników.
Pakowarka próżniowa rozwiązaniem problemu z marnowaniem żywności
Problem marnowania nadwyżek żywności jest znany zarówno restauratorom, jak i paniom domu. Niewykorzystane jednego dnia produkty można po prostu włożyć do lodówki czy chłodni, jednak takie przechowywanie sprawia, że żywność szybko się psuje i krócej nadaje się do spożycia. Remedium na ten problem jest pakowarka próżniowa.
Za psucie się żywności odpowiadają bakterie tlenowe, które rozwijają się na powierzchni produktów spożywczych w procesie utleniania. Aby temu zapobiec, stosuje się pakowanie próżniowe, czyli pakowanie żywności w specjalne worki i odsysanie zgromadzonego w nich powietrza, a następnie zgrzewanie. Cały proces zajmuje zaledwie kilka minut, a zabezpiecza mięso, warzywa czy owoce na dłuższy czas. Próżniowe przechowywanie żywności przedłuża jej przydatność do spożycia, ponieważ we wnętrzu opakowania nie rozwijają się bakterie tlenowe, a więc proces gnicia i utraty walorów smakowych i odżywczych zostaje zatrzymany. Hermetycznie zapakowane produkty wystarczy włożyć do lodówki lub chłodni oraz rozpakować, kiedy będą potrzebne.
Pakowarki próżniowe używane są nie tylko do przedłużania trwałości żywności, ale również do gotowania sous-vide lub marynowania. Profesjonalni kucharze wykorzystują je przygotowywania potraw gotowanych w kąpieli wodnej, której temperatura nie przekracza 100°C. Potrawy przyrządzane w ten sposób są idealnie soczyste, zachowują oryginalny smak i zapach, a także nie tracą walorów odżywczych podczas obróbki cieplnej.
Pakowanie próżniowe wymaga użycia specjalnych worków
Pakowarki próżniowe, zarówno te z oferty gastroprodukt.pl/pakowarki-prozniowe, wykorzystywane do zadań przemysłowych, jak i te do użytku domowego, nie mogą prawidłowo działać bez specjalnych worków, przystosowanych do pakowania próżniowego. Wybór odpowiednich worków zależy w dużej mierze od rodzaju urządzenia, które posiada użytkownik, oraz typu pakowanej żywności. Do listwowej pakowarki próżniowej używa się worków moletowanych. Mają one strukturę siatki, plastrów miodu lub pasków, dzięki czemu podczas procesu odsysania powstają w nich kanaliki, umożliwiające stworzenie we wnętrzu próżni. W worki moletowane można zapakować niemal wszystko. Alternatywę stanowią worki gładkie, wybierane najczęściej do pakowania ryb, wędlin, serów i niektórych warzyw i owoców. Z kolei mięso często pakuje się w worki termokurczliwe, a więc takie, w których próżnia powstaje pod wpływem wysokiej temperatury. Oplatają one ciasno produkt, przez co jest on doskonale widoczny przez opakowanie.
Przygotowanie produktów spożywczych do pakowania próżniowego
Dla powodzenia procesu próżniowego pakowania produktu, liczy się nie tylko zgrzewarka czy wykorzystanie odpowiedniego worka, ale również przygotowanie żywności do zapakowania. Ważna jest świeżość produktu i jego wstępna obróbka. Mięso powinno być podzielone na porcje, które po rozpakowaniu zostaną zużyte w całości. W ten sposób można również przechowywać kości, które również należy wcześniej podzielić na porcje, wykorzystując do tego piłę do kości z gastroprodukt.pl/pily-do-kosci. To wytrzymałe urządzenie pozwala na szybkie porcjowanie kości lub mięsa z kością, a więc również przygotowanie go do pakowania. Wiele osób decyduje się również na umycie żywności, a w przypadku mięsa oczyszczenie go z błonek, chrząstek i innych niepożądanych elementów.
Dlaczego warto zaopatrzyć się w pakowarki próżniowe?
Pakowarka próżniowa pozwala na hermetyczne pakowanie produktów spożywczych oraz jest przydatna podczas gotowania. Zatrzymanie świeżości produktów na długi czas umożliwia lepszą gospodarkę materiałową w restauracji i zmniejszenie ilości wyrzucanej żywności także w domu. Zgrzewarka próżniowa generuje też oszczędności, szczególnie w przypadku produktów sezonowych, które jedynie przez krótki czas w roku są dostępne w atrakcyjnej cenie. Można więc kupić większą ilość potrzebnych warzyw czy owoców i bezpiecznie przechowywać je w lodówce, po uprzednim zapakowaniu w próżniowy worek.
W hermetycznie zamkniętym opakowaniu można przechowywać produkty przez wiele dni, nie narażając ich na utratę wartości odżywczych, smaku, zapachu czy koloru. Zarówno dla restauratora, jak i przeciętnego konsumenta prywatnego, oznacza to możliwość efektywniejszego wykorzystania zasobów i przygotowywania potraw z pełnowartościowych produktów.