Co zawiera średniej wielkości marchewka?
Sto gramów marchwi - jedna średnia marchewka - dostarcza około 40 kcal. Taka wartość wynika ze składu warzywa, w którym przeważają węglowodany, z prawie całkowitym brakiem tłuszczów i białek. Jak wie prawie każdy, marchwie są cennym źródłem beta-karoten, prekursora witaminy A. Witamina ta wzmacnia wzrok i wspiera układ krwionośny. Zawierają także mnóstwo witaminy C, K i witamin z grupy B. W marchewce znajduje się też dużo składników mineralnych, jak potas, fosfor czy magnez, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Co nam daje spożywanie marchwi?
Marchew zwyczajna wspiera układ nerwowy w jego codziennej pracy, dostarczając niezbędnych minerałów. Regularnie jedzona, poprawia wygląd skóry i włosów. Nie można z tym jednak przesadzić, bo marchewka spożywana w dużych ilościach np. w soku, potrafi zabarwić naszą skórę na pomarańczowo. Warto wspomnieć, że zawarty w marchewce błonnik odtruwa i poprawia funkcję układu pokarmowego. Marchewka może też podnieść odporność, a przede wszystkim wzmocni wzrok oraz ustabilizuje ciśnienie krwi. Badania wykazują, że wartości odżywcze systematycznie dostarczane do organizmu wraz z marchewką, potrafią zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory oraz obniżają poziom cholesterolu.
Marchewka należy do stałego menu Polaków
Marchew już od dawien dawna była doskonałym dodatkiem do polskich potraw. Trudno wyobrazić sobie prawdziwy rosół bez lekko słodkiego posmaku marchewki. Nadziewana w mięsach, dodawana do sałatek i zup, do dzisiaj przetrwała jako niezbędny dodatek do potraw. Jej słodki smak i moc wartości odżywczych wykorzystuje się teraz w nowoczesnej kuchni. Ciasta marchewkowe zdobyły wielką popularność, zarówno jako przysmak dla małych dzieci jak i osób na diecie. Tak samo zupa marchewkowa, która wpływa pozytywnie nie tylko na nasze podniebienie, ale też zawiera łatwo przyswajalne właściwości odżywcze. Ponadto jest przepyszna i rzadko spotykana.
Surowa marchewka pod ręką
Marchewka to jedno z warzyw, które warto mieć pod ręką w formie chrupiącej przekąski. Część jadalna marchewek, wraz ze skórką, w stanie surowym, spełni nasze dzienne zapotrzebowanie na błonnik i zdrowe węglowodany. Marchew surowa to idealna przekąska na przerwę w pracy czy szkole, która zapewni lekkość i energię na cały dzień. Niska zawartość kalorii pozwala stosować ją jako odpowiedź na potrzebę podjadania między posilkami. Dzieci nauczy, że nie każda przekąska musi być w formie batonika czy chipsów, by była smaczna. W pogoni za coraz nowszymi smakami zapomnieliśm, ile korzyści może wnieść do diety nawet niewielka ilość marchwi.
Niecodzienne dania z marchwi
Spożywanie marchwi wydaje się już nudne, czy to z zupą, czy z groszkiem do obiadu? Zaskocz swoich bliskich przygotowując np.frytki z marchwi. To jedno z dań z warzyw, które można bez stresu podać gościom na diecie i dzieciakom po zabawie. W lecie nic tak nie odświeża jak świeżo wyciskany sok z marchewki. Schłodzony i zabrany na wycieczkę, doda siły by ruszyć naprzeciw każdej przygodzie.
Marchewka i jej indeks glikemiczny
Przekonanie, że marchewka tuczy, można odłożyć na bok. Nawet cukrzycy mogą spokojnie korzystać z dobrodziejstw marchewki. Poziom cukru w surowej marchewce jest na tyle niski, że indeks glikemiczny utrzymuje się na poziomie odpowiednim dla osób walczących z cukrzycą czy otyłością. W większym stopniu marchewka może zaszkodzić cukrzykom po ugotowaniu, ponieważ zawarta w niej skrobia będzie łatwiej przyswajalna przez organizm. Wartość kaloryczna marchwi jest na tyle niska, że należy zwracać uwagę tylko na dodatki.
Zagadkowe warzywo...czy też owoc?
Marchewka ma nawet swoje święto, Międzynarodowy Dzień Marchewki przypada na 4 kwietnia. Możemy znaleźć jej wiele odmian, białą jak seler, żółtą, pomarańczową i fioletową. W Unii Europejskiej od wielu lat marchew jest oficjalnie uznawana za owoc, czym zadziwia większość mieszkańców krajów członkowskich. Okazuje się, że to Portugalia wniosła o uznanie marchwi za owoc, by móc pobierać dotację na popularne, produkowane w tym kraju dżemy marchewkowe. Marchewkę wyróżniono tym samym na tle całej Europy, doceniając jej wartości odżywcze i smak.
Marchew kalorie i podobne produkty
To w końcu ile kalorii ma marchewka? Średniej wielkości marchewka to jak już wspominaliśmy, około 40 kcal. Ilość kalorii zależy od tego, ile waży marchewka w Twojej porcji. Gotowana na parze, posiada około 67 kcal w 100 gramach. Wartości odżywcze marchwi pochodzą z jej stanu surowego. W trakcie obróbki termicznej związki, dzięki którym marchewka obniża poziom złego cholesterolu, ulegają rozkładowi. Dlatego najzdrowiej jest wyciskać własny sok z marchwi. Pełna szklanka soku to około 86 kcal. Podobną ilość kalorii zawiera np porcja zupy marchewkowej. Najwięcej kalorii znajdziesz w cieście marchewkowym, to jest około 417 kcal w kawałku. Czasem to jednak nie liczenie kalorii jest najważniejsze, tylko smak i dostarczane witaminy.