Kawa mielona czy kawa w ziarnach – oto jest pytanie!
Specjalistyczny sklep z kawą to przysłowiowy raj dla smakoszy tego czarnego napoju, podobnie jak palarnia kawy. Można dostać tam przeróżne gatunki kwa i ich odmiany, różne mieszanki, produkty luksusowe i premium. Bez wątpienia jest w czym wybierać, dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Odwiecznym dylematem kupujących jest wybór między kawą mieloną, a tą w ziarnach. Oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy, których należy być świadomym przed zdecydowaniem się na konkretny produkt. Każdy ma inne potrzeby, oczekiwania i preferencje, dlatego wybór kawy jest kwestią indywidualną. Klasyką jest oczywiście kawa w ziarnach, ale dużą popularnością cieszy się wersja mielona, a obecnie wzrost zainteresowania dotyczy kawy w kapsułkach, którą używa się w ekspresach.
Kawa w ziarnach to najlepsze rozwiązanie dla tych, który pragną delektować się napojem o niesamowitym smaku i wyraźnym aromacie. Im ziarna były dłużej palone, tym nabierają większej objętości i intensywnego smaku. W przypadku kawy jasno palonej można mówić o barwie cynamonowej. Jej smak jest delikatny, ale da się wyczuć nutkę kwaskowości. W przypadku średnio palonych ziaren można liczyć na uzyskanie orzechowego aromatu. Z kolei zaparzając mocno palone ziarna, można uzyskać napój wolny od kwaskowego posmaku. Staje się on bardziej czekoladowy, wręcz lekko słodkawy. Nawet najlepszej jakości kawa mielona nie będzie w stanie dorównać tej świeżo zmielonej, tuż przed jej zaparzeniem. Z czego to wynika? Otóż ziarna kawy po rozdrobnieniu szybko wietrzeją, tracąc swój cenny smak i aromat, nawet jeśli są szczególnie zapakowane.
Decyzja należy do Ciebie
W zależności od tego co jest dla nas ważniejsze – smak lub wygoda, można szybko odpowiedzieć sobie na pytanie, po jaką kawę sięgnąć. W przypadku kawy mielonej wystarczy udać się do sklepu, kupić ją, po czym otworzyć paczkę, wsypać i zalać wrzątkiem – oto cała filozofia, szybko i wygodnie. Jest to najszybszy i najłatwiejszy sposób na przygotowanie tego czarnego napoju, co jest bardzo praktyczne, gdy się spieszymy lub nie dysponujemy ekspresem do kawy. Kawę w ziarnach trzeba za każdym razem zmielić tuż przed zaparzeniem, co wymaga sięgnięcia po młynek, chyba że ktoś posiada wyposażony już w niego ekspres do kawy. Zasada jest taka, że ten kto miał okazję spróbować kawy zaparzonej ze świeżo zmielonych ziaren, najchętniej nigdy już nie sięgnąłby po gotowe rozwiązanie, czyli po kawę mieloną. Ich smak i aromat są nieporównywalne. Ponadto w przypadku kawy mielonej nie można liczyć na dobranie stopnia zmielenia ziaren do wybranej metody parzenia, a każdy ma przecież inne upodobania smakowe.