Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

Pieczemy mięso! Najlepsze garnki i brytfanny

Pieczemy mięso! Najlepsze garnki i brytfanny

Jak piec mięso w piekarniku?

Jak przygotować smakowite mięsne danie? Zacznij od doboru jak najlepszych składników. Wybrane do pieczenia mięso musi być przede wszystkim świeże i dobrej jakości. Jeśli zależy Ci na upieczeniu soczystego mięsa, to nie możesz wybrać zbyt chudego kawałka. Tłuszcz jest bowiem nie tylko doskonałym nośnikiem smaku, ale dodatkowo stanowi świetną ochronę przed wysuszeniem. Jeśli pieczesz chudy kawałek mięsa, możesz je dodatkowo owinąć plastrami boczku.

pieczemy_mieso_1

Kolejny krok to marynowanie. Mięso najlepiej marynować już dzień przed planowanym pieczeniem, by zdążyło skruszeć i wchłonąć wszystkie aromaty przypraw. Pamiętaj, że niezbędnym składnikiem marynaty jest kwaśny dodatek – sok z cytryny lub ocet winny. Potrzebne będą także różne zioła i przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, jałowiec i rozmaryn. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo podkręcić smak mięsa alkoholem, dodając do marynaty czerwonego wina, ciemnego piwa czy whisky. Po marynowaniu trzeba będzie mięso osuszyć i krótko obsmażyć na patelni, by zamknąć pory i uchronić przed utratą soków. Teraz wystarczy ułożyć mięso w wybranym naczyniu, dodać wybrane składniki  i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Ile piec? Przyjmuje się, że 1 kilogram mięsa piecze się przez około 1 godzinę w  180°C. Ale wszystko zależy tak naprawdę od rodzaju mięsa i wielkości porcji.

Tradycyjne gęsiarki i nowoczesne brytfanny

Choć na rynku wciąż pojawią się nowe naczynia, które możemy wykorzystywać do pieczenia dań w piekarniku, to niesłabnącą popularnością, i to już od wielu pokoleń, cieszą się tradycyjne brytfanny. Mogą być to pojemne gęsiarki wykonane z żeliwa, ale również emaliowane brytfanki z blachy stalowej. Jedne i drugie są dobrze znane w polskiej kuchni i doceniane za swoje właściwości użytkowe. Wyposażone w pokrywy pozwalają nie tylko na pieczenie mięs, ale również ich powolne duszenie w sosie. Powłoka emaliowana uważana jest za niezwykle bezpieczną, ponieważ nie wchodzi w reakcje z żywnością i jest odpowiednia nawet dla alergików. Należy tylko uważać, by jej nie uszkodzić, szczególnie od wewnątrz. Zarówno brytfanka żeliwna, jak i ta stalowa, doskonale nadają się do przyrządzania tradycyjnych mięsnych dań kuchni polskiej – kaczki z jabłkami, gęsi ze śliwkami, kurczaka po staropolsku czy schabu w sosie własnym.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+

 pieczemy_mieso_2

Współczesne wersje żeliwnych gęsiarek to brytfanny na indukcję i każdy inny rodzaj kuchenki! Dostępne są także inne nowoczesne brytfanny dostosowane do indukcji – całkowicie stalowe i wyposażone w ruszt, a także aluminiowe i pokryte powłoką nieprzywierającą. Te wyposażone w pokrywkę nadadzą się do duszenia mięs, a te jej pozbawione, do przygotowywania mięsnych zapiekanek czy kurczaka z chrupiącą skórką.

Pieczemy mięso w garnku

A czy wiesz, że mięso możesz upiec nawet w garnku? Oczywiście nie w przypadkowym, ale specjalnie przystosowanym do użytkowania w piekarniku. Aluminiowe garnki z plastikowymi uchwytami z pewnością nie będą się do tego nadawać. Ale już garnki w całości wykonane z żeliwa lub ze stali nierdzewnej jak najbardziej.  W każdym jednak przypadku należy zapoznać się z zaleceniami producenta, by mieć pewność, że konkretny rodzaj garnka można wykorzystać do pieczenia potraw w piekarniku. Takie naczynia posłużą Ci do różnych zadań kuchennych – gotowania składników na kuchence, ale i zapiekania dań w piecu. Mogą to być:

  • Garnki żeliwne – podobnie jak tradycyjne brytfanny wykonane są z wytrzymałego żeliwa, ale zamiast owalnego kształtu wyróżniają się okrągłą formą. Poza innym kształtem i mniejszą pojemnością nie różnią się niczym innym. Można stawiać je na kuchence, ale i wkładać do piekarnika.

 pieczemy_mieso_3

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
  • Garnki ze stali nierdzewnej – należy pamiętać, że nie każdy garnek wykonany ze stali nierdzewnej będzie nadawał się do użytkowania w piekarniku. Takie właściwości oferują wybrane modele. Zazwyczaj są to zestawy garnków na indukcję, kuchenkę gazową, elektryczną, ceramiczną i do piekarnika. Wielowarstwowe dno i stalowe uchwyty sprawiają, że naczynia dobrze znoszą wysokie temperatury.
  • Garnki z powłoką nieprzywierającą – pieczenia mięsa w garnku aluminiowym pokrytym powłoką non-stick to świetny sposób na to, by uniknąć przypalenia potrawy. Powłoka chroni składniki przed przywieraniem i ułatwia czyszczenie naczynia. Takie garnki, podobnie jak te stalowe, również muszą być odpowiednio przystosowane do użytkowania w piekarniku, dlatego też nie każdy garnek z powłoką będzie do tego odpowiedni. Dobrym rozwiązaniem jest zestaw garnków Tefal z odpinaną rączką – jeśli chcemy wykorzystać garnek do pieczenia, wystarczy odpiąć plastikową rączkę i włożyć naczynie wraz zawartością do piekarnika.

A może szybkowar do mięsa?

Mięso pieczone czy duszone wymaga dość długiej obróbki termicznej, dlatego nierzadko takie potrawy przyrządzamy jedynie w weekend lub na wyjątkowe okazje. Istnieje jednak sposób, by cieszyć się różnymi mięsnymi daniami również na co dzień! Jaki? Szybkowar! To garnek ciśnieniowy, który szczelnie zamknięty znacznie skraca czas przyrządzania potraw. Może być to szybkowar na kuchenkę lub może być to urządzenie elektryczne. Doskonale sprawdzi się do przygotowywania tych czasochłonnych posiłków – potrawek, gulaszy, mięs duszonych w sosie. Przygotujemy w nim na przykład kurczaka w całości, który będzie smakował jak ten pieczony. Zamiast tradycyjnie piec danie przez półtorej godziny, przyrządzimy posiłek w 50-60 minut. Tuszkę z kurczaka przed włożeniem do szybkowaru należy jednak obsmażyć na patelni, by przyrumienić skórkę z każdej strony. W taki sposób zyskamy mięso podobno do tego pieczonego – przyrumienione, ale miękkie i soczyste.

 pieczemy_mieso_4

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy